Nacházíte se na starých webových stránkách. Teplické muzeum má nové webové stránky. ODKAZ ZDE
Nacházíte se na starých webových stránkách. Teplické muzeum má nové webové stránky. ODKAZ ZDE
Muzeum Teplice Archiv Exponáty měsíce Exponáty měsíce 2007 → „Exponát měsíce prosince“
Potřeby pro domácí pečení vánočního cukroví
Regionální muzeum v Teplicích představuje jako exponát měsíce potřeby pro domácí pečení vánočního cukroví. Můžete si zde prohlédnout staré plechové vykrajovací i vyklápěcí formičky, formičky na čokoládu, ručně psané recepty na vánoční pečivo a také katalog výrobků firmy Vydra & Bohuslav z roku 1921 s cukrářskými pomůckami. Exponáty byly získány do Regionálního muzea v roce 1998 od paní Alžběty Parmové a pocházejí z inventáře Pekařství a cukrářství Houštecký, které sídlilo do počátku 2. světové války v Teplicích v ulici U Kamenných lázní. Vánoční cukroví je nedílnou součástí svátečních pokrmů, tak jako k symbolům vánoc neodmyslitelně patří stavění jesliček, ozdobený stromeček, obdarovávání blízkých, koledy. Štědrovečerní večeře byla složena z devatera chodů, na stole se měly objevit všechny plodiny, které se během roku urodily. Původ pečení vánočního cukroví můžeme hledat již v předkřesťanské minulosti, v pohanských oslavách zimního slunovratu. V tuto magickou noc bylo třeba ochránit rodinu a dům před silami temnoty pomocí řady obyčejů a přípravou obřadního pečiva. To se zavěšovalo nad vchodové dveře do světnic, nad stání dobytka, na ovocné stromy a rozdávalo se členům domácnosti. Pohanské slavnosti nahradil boží hod vánoční, strach z neznáma mizel a čarodějné pečivo se proměnilo na žádaný pamlsek na štědrovečerním stole. Sladkostí mělo být sedmero druhů. Původně si lidé pochutnávali na oplatkách s medem, perníkách, muzice (to byl kompot ze sušených švestek a hrušek), lívancích a vdolkách s povidly, vánočce. Štědrovka neboli vánočka patřila mezi nejstarší české vánoční obřadní pečivo, symbolizovala splétání svazků člověka s iracionálními silami. Oblíbené byly také karamelky, medové cukroví, zázvorky. Skladba sladkostí se lišila, vycházela ze sociálního postavení rodiny a z možnosti použití nákladnějších surovin. Koncem 19. století začali obyvatelé měst pozvolna opouštět staré tradice, na vánočním stole se objevovalo pracnější cukroví, exotické ovoce, alkohol, káva. Ve venkovských a dělnických domácnostech však stále převažovalo pečivo kynuté a oplatky a k všeobecnému zdomácnění drobného vánočního cukroví došlo až před polovinou 20. století. K nejoblíbenějším patří dnes vanilkové rohlíčky, linecké koláčky, medvědí tlapičky, plněné ořechy, sněhové pusinky, kokosky a tvarovaná čokoláda. Exponát měsíce můžete shlédnout denně mimo pondělí ve vstupní části teplického zámku.
Mgr. Pavlína Boušková
Regionální muzeum v Teplicích
Příspěvková organizace Ústeckého kraje specializující se na archeologii, historii a přírodu severozápadních Čech. Značnou pozornost věnuje dokumentaci sklářství, keramiky, cínařství a lázeňství a správě vzácných knižních sbírek.
| Upozorňujeme návštěvníky, že prostory teplického muzea jsou monitorovány kamerovým systémem a veškeré akce digitálně dokumentovány.